Cel alb

…cel negru.

Nu toată lumea simpatizează pe toată lumea,  nu toată lumea place pe toată lumea. Fiind asaltaţi de percepţii, impresii şi alte alea, fiecare dintre noi suntem văzuţi, pe rând sau în acelaşi timp, de persoane diferite sau nu, fie albi, fie negri. Depinde cine ne priveşte, cum ne priveşte şi câtă disponibilitate sau câte informaţii, are. Sau, poate, ţine doar de dioptriile purtate şi culoarea lentilelor. Sau, poate, de ochelarii de împrumut, cedaţi cu bunăvoinţă de persoane apropiate fizic noua, insa in coltul contrar noua. Cert este că, în situaţii similare – aceleasi greseli sau aceeasi bunavointa, suntem judecaţi si percepuţi complet diferit. Ceea ce altora li se iarta cu facilitate ca fiind scapari „minore”” reprezinta in cazul altcuiva drame colosale. Un efort considerabil – inclusiv incepand cu simpla bunavointa, pentru o persoana ce apreciaza cu amabilitate poate fi un motiv suficient de ridicare a unor statui celui/celei care a depus efortul, pe cand aceeasi persoana in conditii de amabilitate=zero  poate aprecia acelasi efort ca fiind absolut banal facut insa de altcineva.

Cele de mai sus le pot intelege pana la un punct, cel a slabiciunii, al impulsurilor, a judecatilor „la prea mult cald”, nu pot insa sa mai inteleg, tolerez si accesez lipsa de verticalitate, in conditii de recunoastere ulterioara si a binelui dar si al raului.

Ce tie ti se iarta, altuia i se pedepseste
Ce altuia i se cuvine, tie pret triplu ti se cere.

În rest, ne mănâncă deontologia în profesia de OM. Şi nu, nu suntem extremişti ! Deloc…doar judecam cand cu ocaua mica, cand cu aia mare. Iar daca masura o utilizam si pentru noi…

Personaje pozitive sau personaje negative. Si ca sa merg cu teoria mai departe, am intalnit „vinovatii de serviciu”. Aflati din intamplare la locul /timpul nepotrivit, uneori simpli ghinionisti, alteori prost inspirati. Sau, victime in adevaratul sens dar prezentate drept calai tocmai pentru ca adevarul si interesele sa nu fie deconspirate.

când/dacă eşti văzut în alb eşti văzut în negru
ceri Jignitor, i se cuvine…cum de s-a ajuns până aici …încât să ceară?!! Inadmisibil! Absolut jignitor, iote al draq, are pretenţii!!!! Ce caracter speculativ!
dai -inclusiv Bună ziua! Dai dovadă de bun simţ, oricum numai prezenta era suficientă! Câtă măritimie, cât altruism! Normalitate! Hai, mai repede drăguţă! Iote, al draq, cum se mai baga în seamă!
vorbeşti Ce cuvinte, câtă cultură, câtă inspiraţie! Cât tupeu! Cine vorbeste??!! Ce prostii spune!
glumeşti Ce glume fine, câtă delicateţe! Vulgar! Şi câtă răutate!
plângi Of, Doamne! Cata suferinta… Manipuleazi! Hai, lasa lacrimile ca nu impresionezi pe nimeni.
comenteazi Ai observaţii şi faci analize pertinente Interpreteazi cu răutate! Eşti împotrivă!
ai păreri Ai concepţii, idei creative, faci remarci Ai închipuiri, năluciri şi oricum nu te pricepi!
interpreteazi Dai dovadă de gândire critică, raţionezi Minţi, denatureazi, eşti obsesiv!
munceşti Eşti un exemplu Ce mare lucru faci?
răspunzi-replici Eşti incisiv Eşti nesimţit şi obraznic!
înveţi Evoluezi Acum? Oricum nu se prinde nimic!
uiţi Scuzabil, la câte ai pe cap! Incalificabil! Nu eşti în stare de nimic!
greşeşti N-ai înţeles bine, pentru că nu ţi s-a explicat bine! Habar n-ai! Eşti out! Incompetent, inadmisibil, intolerabil.
sfătuieşti Faci conversaţie, dialoghezi, îndrumi, recomanzi Ai tupeu! Vrei să te impui, nu stii sa faci echipa.
lauzi Faci o onoare! Eşti meschin şi linguşitor
ajuţi Eşti sincer şi altruist! Interesul poartă fesul! Dacă te oferi…. Şi oricum, ce altceva aveai de făcut?
te interesezi Eşti deschis spre nou! Spionezi, iscodeşti
mănânci Ai nevoie de energie! Eşti un nesimţit, nu te vezi că eşti cât malu’?
caşti Eşti epuizat de atîta muncă şi atâtea responsabilităţi! Nu înţelegi nimic, eşti plictisit şi oricum, eşti nepoliticos!
vorbeşti urăt Era şi normal să-ţi pierzi la un moment dat răbdarea! Doar nu eşti un sfânt! Eşti vulgar! Oare cum te suportă cei din jur????
cânţi Ce romantic eşti! Ce voce groaznică  ai! Mai bine ai tăcea!
gafezi Glumeşti, eşti poznaş! Ofensezi şi asta, da,da, cu intenţie!
nu te ţii de cuvânt N-ai timp! Şi oricum, n-ai promis! Eşti un panglicar! Un escroc, ce să mai…!
ai credinţă Eşti pios…. Al draq fariseu!

…sigur, mai sunt destule verbe/acţiuni/trăiri cu care se poate completa tabelul.

Un singur lucru e sigur si cert: istoria se repeta. Intotdeauna. Iar eu am timp si rabdare.

cel alb cel negru

 

 

 

 

 

 

 

* Text din 2008 usor imbunatatit.

12 comentarii la “Cel alb

  • Ofelia : uneori nici nu mai conteaza. Pe principiul „raul facut, nu se mai intoarce de la groapa”. Insa, incapacitatea de a fi just, atat cu tine cat si ce cei din jur, e ca o roata. In care, tu urmezi.

 1. Principiul „dublei masuri” sau/si interpretarile aiuristice au perimat societatea intotdeauna!

  • Dan: asa o fi, insa, prea m-am plictisit si nu prea mai am apetenta pentru ipocrizie…(daca oi fi avut-o vreodata!)

 2. E vreun campionat, vreo competitie sau sesiune de calificari in alb sau in negru ? De care nu stiu ?
  Ca pot accepta cum ca nu prea stiu chiar tot. Insa dincolo de asta, pe bune, sunt atat de multe si nuantele de gri si motivele pentru care ele apar ori exista incat mi se pare de-a dreptul lipsit de relevanta sa iei in calcul sau prea in serios albul ori negrul.
  Judecam pentru din cauza ca …. CE ?
  Pentru ca pretindem ca am intelege sau nu am intelege, pentru ca am cunoaste ori nu a cunoaste ? Pentru ca noi, cel sau cei cu judecata am fi perfecti ? Ignorand majoritatea timpului ca , de la nivel de specie si pana la cel de individ suntem cu certitudine al naibii de imperfecti ? E aiurea…. Si sa-i judeci pe altii doar pentru ca pacatuiesc diferit si sa pretinzi ca ai fi fara de pacat.
  Si cel mai aiurea mi se pare cand , repetand si persistand (in) judecata, ne tot facem ca nu vedem ca, de fapt, nu il definim pe cel care il judecam ci pe noi insine: propriile neputinte, propriile limitari….
  O privire, maxim doua. O secunda , maxim un minut si gata; e vinovat,e vinovata !
  Si-atunci, pe bune, ce se intampla cu prezumtia de nevinovatie ? 😀 Pentru ca sunt atatea povesti sub fiecare poveste, pentru ca e atat de diferit sa mergi in pantofi diferiti si sa nu prea simti ori intelegi cum se simte unul care merge intr-o pereche diferita
  Ne tot f**e grija de ce face sau nu face altul/alta. Sau nu face.
  Si-ar cam trebui sa nu fie treaba noastra, asta. Ar cam trebui sa ne intereseze doar de ce facem sau nu facem fiecare. Nu din egoism sau insingurare ci, mai degraba, pentru ca incercam sa ne definim si sa devenim mai buni prin ochi proprii

  • WhiteWolf: pan-sa-ment! Asta e esenta comentariului tau!
   Se adauga si orbii sau orbitii. Se adauga minciuna si ipocrizia. Se adauga infatuarea si servilismul. Se adauga in cocina traiului si pustiul viitorului. Toate aste nasc extreme si extremisti.

   Inainte de a-l judeca pe altul, judeca-te singur. Inainte de a da crezare balivernelor, stai si priveste. Si compara. Inainte de toate, fii OM. Ca asta nu se invata la feng si shui si nici la karma n-are leac predata la vreun simpozion ci doar cercetandu-te atent pe tine insuti.
   Imi vine sa rand cu lacrimi cand aud cum sunt niste barbati alfa niste victime, cum la fel, cand aud ca femei puternice sunt prigonite. Non-sensul inghitit ca galusca. Galusca fierbinte fiindca:

   De dragul de a canta in stamba cuiva…mai bine si-ar pune intrebarea : dar mie cand mi-o veni randul?!

  • Silavaracald: da. Aia care ne convin si care n-au nicio legatura cu realitatea! 😀

 3. Iar am ramas in ceata. Daca „Niciuna adevarata” si fara rubrica de mijloc, presupun, la bilant, ca e totala. Iar de aici ceata a devenit totala. Este deliberata sau deja un adevar rasturnat?

  • Dumi: pentru ca e „un dat”. Se vinde spoiala poleita si se arunca cu mizerii in altul. Pentru ca unii vand ambalaje goale si ca sa iasa in castig desconsidera, cu minciuna pe toti calcand.
   Calea de mijloc?! Ok, o sa s-o spun intr-o poveste, candva.

Nu Se Permit Comentarii.

NU se permit comentarii !