De la ţară adunate

…pentru realităţi derapate .

Povestea ascultată, şi minteneş, pe scurt, redată, mi-a amintit de bancul cu baba. Care nu vroia să treacă strada. Pentru că n-avea nevoie.

Într-un colţ de ţară sau de provincie uitat de lume, civilizaţie şi noroc, dar neuitat de politicieni înainte de alegeri. Într-un loc unde duduia cândva o ramură a industriei, unde contractele de peste mări şi ţări se înghesuiau la porţile fabricii. Unde acum, cu zvărcoleli trage să moară sau mai bine zis, e moartă dar am refuzat (cu disperare)să cred ceea ce văd.

Între două tururi, întreaga comunitate doritoare şi prestatoare de vot, din primul tur de scrutin, şi-a schimbat opţiunea. Pe baza de 50 de lei pe cap de votant/săptămână şi în fiecare zi cu pungi pline de ulei, făină, zahar, mălai. Din poartă-n poartă, din bloc în bloc. Cârciumile au duduit, lumea s-nveselit, tuciurile a mămăligă au plescăit şi la vot bucuroşi au pornit. Şi-au votat.

„- Bă, ş-acum, cum mai derulez eu proiectul cu apa curentă să o bag în case?! a întrebat primarul.

Răspunsul a venit sec:

– Dă-o draq de apă curentă, că avem puţuri!”

M-am tot gândit, pe drum, la întâmplarea reală povestită. În colţul ăsta de ţară de care scriu, 10 lei e mare. Foarte mare. Restul bancnotelor sunt fictive ca în calculatoarele băncilor, la ei, pe caietele de datorii ale buticurilor de unde îşi cumpără strictul necesar. Priveam împrejurimile şi nu mi-a fost greu să înţeleg. Case dărăpănate. Blocuri în paragină. Fabrica aia cu mii de geamuri sparte. Halele pustiite şi tâlhărite de orice utilaj. Griul şi deşerăciunea aerului. Posomoreala oamenilor. Din haine şi de pe feţe. Mulţimea de barăci cu second hand. Fără speranţă, fără viitor. Prezentul este singura zi pe care şi-o pot permite iar asta le ocupă tot timpul, cum s-ar spune.

Undeva în răspunsul ăla stă deşertăciunea zilei de mâine. La ce le-ar trebui apă curentă când o dată cu apa pe ţeavă, le vine şi factura, factură pe care n-au din ce s-o plătească, nici azi dar nici prea curând socotind în ani?! Când şi ultima redută a locurilor de muncă, din zonă, o văd cum se mistuie în altă şmechereală. Aşa, apa din pământ e gratis. Partea cu civilizarea vine mai târziu după asigurarea nevoilor primare şi a gurilor de crescut înconjurătoare.

În toată întâmplarea, însă, stă dezastrul strategiei naţionale tot perpetuat indiferent de care parte sau culoare politică a fost la putere. De 25 de ani, tot au pus carul înaintea boilor. Şi tot de atâţia ani, momim boii să împingă carul. Doar când e nevoie de ei, la alegeri. Părăsiţi în restul timpului se descurcă cum (nu)mai pot. Jigăriţi(din ce în ce mai mult)se mulţumesc cu puţin sau sunt gata oricând să-şi vândă votul şi nu numai. Şi asta e tot ce contează. Câţi mai mulţi săraci şi goi, câţi mai puţini „aleşi”. Numărul de manipulabili e cel care contează. În orice colţ de ţară. În orice domeniu. Acum şi-n vecii vecilor, amin!

De câte ori plec şi ies de sub cupola mirobolantă a capitalei, de atâtea ori mă întristez şi mai tare. Prăpastia dintre oraşul Bucureşti şi restul oraşelor sau a comunelor este din ce în ce mai mare. S-a transformat în hău. Şi parcă nimeni nu-l vede şi nimănui nu-i pasă. Ceea ce nici nu mai admitem că mai e posibil, există chiar sub nasul nostru.
Dincolo de pragul Bucureştiului e o sărăcie cruntă ai cărui păduchi să nu ne imaginăm că nu ne vor ajunge.

update, aşa picat la momentul oportun. Principiul e valabil şi pentru subiectul de mai sus. Click a i c i

8 comentarii la “De la ţară adunate

 1. ” Şi parcă nimeni nu-l vede şi nimănui nu-i pasă ”
  Iti poti da seama si dupa inghesuiala de comentarii pe postarea asta, nu ?
  Stim, toti, am vazut toti… am auzit, am constatat; dar acceptam si tacem cu o resemnare din aia fatalist-mioritica demna de cartea recordurilor 😀
  Parca ar fi tara altora, parca s-ar intampla cu altii din alta natie.

  • WhiteWolf: e mai mult decat atat…fuge romanul de asa ceva de parca ar vrea sa intre in cartea recordurilor. Sau poate, pentru ca e cianura pura…si nu-i trebuie.
   E jale, nene, si cand o tropai jalea asta…

 2. Ana. Poate o fi disparut increderea. Mai stii?. Sunt multe rani nevindecate. Din cele care nu se vad. Si daca le atingi cam doare. De tropait vor tropai, asa spune istoria. Mai important in ce directie. Ca suntem plini de bube si specialisti la zgandarit bubite.

 3. Acum zi si tu „pe bune”. Daca au puturi in curte la ce le mai trebuia apa curenta? Stiu si eu un sat unde s-a tras apa curenta si nu se foloseste. Ca e clocita. Nu au facut rigole de se pravaleste apa in curti cand ploua dar au tevi de apa curenta fix pe traseul rigolelor, ca daca vor dori sa le construiasca va trebui sa scoata tevile. Scuza-ma: „treaba inginereasca”. Bani aruncati la cosul de gunoi. Si boi inaintea carului. Asa ca banii de apa curenta nu s-au dus chiar pe „apa sambetei”. Altfel se scrie istoria daca vrei sa fie bine. Taranul nu e prost. Alege din doua rele pe a mai buna. Macar pentru o zi. Vorbele frumoase nu tin loc de mancarere. Stie foarte bine el taranul ca la o zi dupa alegeri se repeta istoria. Ca daca tot vorbeam de incredere.
  Ce mama draq Manole, trebuie s-o spun asa dela obraz?

  • Dumi: ba mai e si calcaroasa! :)))
   Pe bune, pe rele, si eu m-am gandit la ce spui tu. Basca, problemele de dupa. Cu factura in cap. Taranul destept rezolva problema cu : put->pompa->vas de expasiune-> boiler.Curent da, apa, ba.
   De dus, s-au dus, ca daca bani nu mai sunt si proiectul inceput, aia de s-au dat sunt buni dati, iar lucrarile pot sa stea si-n groapa descoperita ca nu-i bai 😀
   Aia cu rigolele …e grea rau de tot! Daca nu-s intretinute, curatate, sunt fix degeaba.
   Ai si tu dreptate.
   Dar, mancarea aia de-o primira nu le tine de foame 5 ani.

 4. Cine are dreptate nu conteaza. Mai important este ca ne-am inteles.
  Cum sa-ti spun,dela fizica. Alternativ unul vorbeste iar celalalt este ecoul lui.
  Cu ecoul e mai complicat ca uneori vine in faza, alteori defazat, poate si distorsionat. Difuzorul mai gajaie si el. „Teoria ecourilor”, na ca am facut-o si pe asta.
  Greu taica greu.
  Pe astia micii eu nu-i comentez.

Nu Se Permit Comentarii.

NU se permit comentarii !