Să nu ascunzi dojenile

…sub preș.

Nu ne place să fim dojeniți. Nu, nici cu blândețe -care nu-i pentru oricine- că nu ajută prea mult.
Pentru că pe unii îi lasă reci, e un soi  de ” bine, bine și noi ce mâncăm?” fiind prea puțini sensibili  ca să își asume, iar cei mai mulți infatuați şi plin de Eu sinos fac tragedie cosmică şi din dojeană.
Nici dojenile crunte și nemiloase nu sunt prea indicate.
Pentru că unii nu rezistă fiind prea fragilii decad iar alții se ambiționează în luatul personal. Se agaţă cu disperare de formă şi nu de fond, simţindu-se atinşi, nu, nu e varianta bună a ambiției ca în refrenul cântecului ”îți arăt că pot, îți arăt că pot”, ci în preamăritul orgoliu şi aduce la „usualul” regim de viață ” merge și așa”, un mod insinuant de anihilare a propriei conștiințe.

Timp. Timp. Timp. Toți credem că avem destul și pentru mai bine. Până când se răzbună timpul pierdut, până când te îmbălsămezi doar în laude, până când memoria colectivă se inhibă în mediocritatea lui ” așa e el/ea, n-ai ce să-i ceri!”. Atingem limita neputinţei şi a incapacităţii şi în ochii celor din jurul nostru.

Așa că, lasă dojenile așa cum vin. Nu trebuie studiate ca formă ci ca fond! Că nu degeaba îți vin în forma lor de exprimare! Ți se potrivesc nu pentru ca să-ți aline ci să te ”(re)pornească”. ”Împotriva” celorlalți depăşindu-ţi limitele sau împotriva ta însuți ascunzându-te în propria limitare. Tu alegi.

Să nu ascunzi dojenile sub preș, că preșul ăsta e chiar viața. Și degeaba le bagi sub el că n-o să se înalțe niciodată precum covorul fermecat din poveste. Și cu cât bagi mai multe dojeni sub preș cu atât haina lejeră și parșivă a comodității ți se așterne peste ani. Anii tăi.

Da, știu, dojenile dor, ard, mistuie. Vezi de la cine vin. Dă la o parte păcura ipocriziei personale sau, dacă e cazul,  a ipocritului enunţător de dojană dar caută sâmburele de adevăr.
El e singurul care aşteaptă cuminte să se transforme în vietate.
Vietatea creativităţii, a rostului tău unic pe Pământ. A departajării de ceilalţi din orice fel de grup.
E diferenţa dintre Alfa şi restul.

NU se permit comentarii !