La vecinii

… care ne iubesc.
Fără de care nu poci să trăiesc!

Budapesta, anul de graţie curent.

N-am bănuit nimic. Părea umblat şi ştiutor. Părea. Să-i zicem…Buratino.
Ne suim în avion. Rânduri diferite. Nici atunci n-am realizat că-n tremurul uşor al vorbelor şade spaima. Nu ştiu cum naiba reuşea să-şi intindă gâtul şi să mă privească de după scaunul lui, eu fiindu-i în spate, cam o dată la 10 minute de parcă aş fi putut să cobor din zbor şi să-l abandonez ca pe biletul de tramvai în coşul de pe peronul gării.
Ajungem pe tărâmul lui teghelefeketechekete. Până aici i-a fost! Până acolo mi-a fost!
Umbră îmi era
De pulpana hainei mă ţinea!

La toaleta aeroportului i-am făcut un semn discret smucindu-i haina din mâinile hulpave, cum că nu are voie şi el cu mine. Rămâne în uşă cum rămân câinii în faţa Mega Image-ului. Ies victorioasă, el în poziţie de strajă:
– Tu n-ai nevoie?!
– Ba da, dar te-am aşteptat pe tine!
Gestul aparent galant nu m-a mai păcălit.
– Pai da, că altfel inundam Budapesta dacă deversam amândoi o dată! Mergi, că te aştept şi eu să nu cumva să ne pierdem la budă!

Ieşim. Scot indicaţiile preţioase. De la aeroport la hotel. Cu 4 mijloace de transport. 2 autobuze şi două metrouri. Nici nu apuc bine să spun numărul primului autobuz, că se transformă îi marmotă, genul ″iiii″ cu degetul săgeată.
– Frate, întâi fumez o ţigară şi după aia luam şi autobuzul! Nu ne grăbim nicăieri.
Şi-a început. Dacă altul nu mai vine. Dacă ne apucă seara, noi fiind la 9 jumate dimineaţa. Se uita după autobuzul care tocmai trecea prin faţa noastră cum se uită Tomiţă după şunca pe care o mănânc io.

Termin ţigara. Apare şi al doilea autobuz. Circulau din 10 în 10 minute. Ne urcăm şi…De 10 ori i-am arătat hârtia cu staţia la care coborâm. De 15 ori am numărat staţiile. De alte 10 ori a controlat numărul autobuzului.

Tot aşa am ţinut-o şi-n cele 2 metrouri. O uşoară agaseală începuse să-mi dea tărcoale. Ajungem la al 2-lea autobuz, al 4-lea mijloc de transport. Mă uit pe panoul staţiei. Direcţia bună. Autobuzul existent dar în afara orelor de circulaţie. Panică. Panică! PA-NI-CĂ!!!!!
Ce facem acum, cu ce mergem, că n-ajungem, că şi că şi că!

Ginesc staţia de taxi:
– No, uite, dacă nu ne descurcăm cu mijloacele de transport, te duc IO cu taxiul numai adă-ţi pulsul la normal că mă faci cu capul!

Era evident că venise momentul google hărţi. Pe telefon. Mă reperează satelitu′ şi dau adresa hotelului. Încă 2 mijloace de transport, autobuze. Ne urcăm în primul. 4 staţii. Coborâm din primul. Se dezmeticeşte. Revine la starea iniţială, aia cu întrebările. Şi cu neîncrederea! Încep să am sentimentul ăla plăcut, şi cu orientarea, şi cu gps-ul pe banii mei şi…! Ne urcăm în cel de-al doilea şi lui Buratino nu-i mai tace gura ! I se părea că nu-i bun drumul, că-i prea plin autobuzul, că şoseaua e prea gri!
La un moment dat îmi arunc ochii pe tabela autobuzului şi văd cum tocmai dispare de pe afişaj staţia la care trebuia să coborâm. Coborâm la prima staţie. Pentru mine era simplu. Luăm maşina înapoi. Pentru colegul, e dezastru. Unde suntem? Ce facem acum? Ce luăm? Care autobuz? Care hotel? Care oraş? Care ţară?
Trecem o stradă, mai trecem una la dreapta şi vedem staţia. Luăm autobuzul. Buratino era mai concentrat cu ochii pe tabela autobuzului decât însuşi acidul sulfuric din H2SO4.

Coborâm. Vede de departe hotelul. Se bucură ca foca. Sună telefonul. Manolu. Vorbim. La un moment dat, Manolu mă întreabă:

– La ce hotel stai?
– Cu nume de piatră. Ca alea din Cap Aurora. Rubin, parcă.
Buratino aude discuţia şi intervine doct:
– Hotel Conference şi Velnes!
Aude şi Manolu. Râde de-mi pocneşte timpanul.
Mă ia cu ameţeală. E prima zi din cele 4. Mă aşez pe valiză în mijlocul trotuarului. Mă uit la Buratino.
Pe cine naiba am omorât?!

6 comentarii la “La vecinii

  • Doamna cu Posete: cum spuneam si la final…era prima zi din cele 4.
   In a 3-a a atins maximul. Era sa mi-l confiste guvernul norvegian, ca asa imi venea sa-i dau o mama de bataie fix tot in mijlocul trotuarului :)))
   Sper ca ai remarcat ca velnes se citeste- ashea de nemtalau ce suna pe cand conferance avea accentul Conei Chirita! :)))
   Ma bucur ca am te-am facut sa razi! 🙂

Nu Se Permit Comentarii.

NU se permit comentarii !